Ali B boeken

Stilzitten heeft Ali B niet gedaan in de tien jaar sinds zijn vorige album Petje Af. Hij groeide uit tot een Bekende Nederlander, werd een succesvol tv-maker met een Zilveren Televizierster op zijn naam voor Ali B Op Volle Toeren en werd na vijf theatervoorstelling een vaste waarde in de theaters.

De rapper Ali B leek voltooid verleden tijd. Tot nu. Met zijn derde album Een Klein Beetje Geluk maakt hij zijn rentree als muzikant. Ali: “Mijn werk loopt synchroon met wie ik ben. Ik begon ooit als rapper, op zoek naar een klein beetje geluk. Later kwamen daar de rollen van tv-maker en cabaretier bij, waar ik ook veel voldoening uit haal. Muziek kwam op de tweede plaats, al bleef het deel van mijn karakter. De laatste jaren miste ik de muziek. Dus: hier ben ik weer.”
In tien jaar tijd is er veel gebeurd met Ali. Als mens, als publiek figuur, en ook als rapper. Hij trouwt en wordt vader, wordt een publiek figuur en gaat op zoek naar muzikale vernieuwing en meer verdieping. Hij raakt bevriend met Douwe Bob en Fresku, met wie hij samen schrijft. Protestzanger Armand wijst hem op de absolute urgentie die uit een track moet klinken, als bij een kreet. En hij volgt lessen bij Pat Pattison, vooraanstaand auteur van diverse standaardwerken over songwriting en professor van het bekende Amerikaanse Berklee College of Music. Ali: “Ik leerde over intonatieverschillenen, wendingen en verschillende perspectieven in een tekst. Daar ben ik mee gaan oefenen. Zo ontstond Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn, als oefening. Vanaf dat moment was er geen weg meer terug en moest er een album komen. Ik voelde weer de noodzaak om muziek te maken. Met deze plaat wil ik laten horen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd en meegemaakt.”

Dat album is Een Klein Beetje Geluk. Het is het album van een jongvolwassen man met bagage en levenservaring, getuige tracks als Ik Huil Alleen Bij Jou en Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn. Al zijn favoriete muzikanten zijn te horen op het album, dat grotendeels geproduceerd is door Jack $hirak, bekend van New Wave en de monsterhit Drank en Drugs. Ali: “Hij heeft niet het geluid van nu, hij heeft het geluid van vanavond. Met dit album wil ik zowel van waarde zijn voor de hiphopscene als inspireren en verrassen. Zo bracht ik Kenny B en rapper Lijpe bij elkaar in Mensen Redden, en werk ik met singer-songwriter Nielson samen in Glimp Van De Duivel. De competitie die zoveel goede rappers bij elkaar brengt, dwingt mij om scherp te zijn en de noodzaak van een track te voelen. Een refrein moet niet goed genoeg zijn, het moet uitstekend zijn. Ik wil mensen bereiken”.

Met Een Klein Beetje Geluk gaat Ali B terug naar zijn eerste liefde: de muziek. Op dit album hervindt hij zich als muzikant en sluit aan bij de nieuwe bloeiperiode in de Nederlandse hiphop. Met drie platinasingles en een gouden single weet hij ook weer de hitparade te bereiken. Ali: “Er is een nieuwe beweging gaande, die verschilt van de hiphop waar ik mee begon. Dan kun je twee dingen doen: afhaken of aanhaken. Ik kies voor aanhaken. Want ik wil respect voor wat ik doe, niet voor wat ik heb gedaan.”

Download PDF

Video's

alib
aliib

Ali B Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 036 - 234 00 44