De Kast boeken

De band ‘Wish To Escape’ wordt in februari 1985 opgericht als Engelstalige band. Muziek maken is op dit moment nog niet meer dan een hobby. Onder deze naam wordt in 1989 de CD ‘Straight From Your Heart’ uitgebracht. Langzamerhand krijgt de band een steeds professioneler karakter. Het brood wordt echter verdiend met cover optredens onder de naam ‘Gold Rush’, waar af en toe een eigen nummer tussendoor wordt gespeeld. De bandnaam verandert in ‘The Cast’ wat later wordt omgezet in ‘De Kast’.

De Kast speelt drie keer in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Een belangrijk deel van de show bestaat uit gastoptredens van Henk Westbroek, Henk Temming, City To City, Han van Eijk, Kayak en Marco Borsato.

De Kast ontvangt de Erepenning van de gemeente Dantumadeel, een onderscheiding voor mensen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap.

Syb van der Ploeg speelt mee in de Friestalige film De Fûke. Het uit deze film afkomstige duet met Maaike Schuurmans verschijnt op single. Ter ondersteuning van de actie Red De Panda van het Wereld Natuurfonds reist De Kast naar Zuid-Afrika waar ze verschillende projecten van het WNF bezoeken. Ook worden er opnamen gemaakt met de Zuid-Afrikaanse a-capella groep Bergville Fuka en een jongenskoor. Het speciaal voor de actie geschreven nummer ‘Leven En Laten Leven’ verschijnt op een cd voor mensen die lid worden van het WNF, aangevuld met andere opnamen die de band met lokale muzikanten maakte. Het nummer ‘Leven En Laten Leven’ wordt ook op single uitgebracht. In Zuid-Afrika is er serieuze interesse voor een Engelstalige versie.

De Kast reist met een circustent door Friesland naar aanleiding van Simmer 2000, een internationale Friesland reünie. Zanger Syb van der Ploeg neemt voor het tv-programma Leven In De Brouwerij een nummer op met de Amerikaanse band Venice.

De Amerikaanse band Venice is het voorprogramma tijdens het nieuwjaarsconcert op 6 januari dat De Kast doet in het Gelredome. Daar houdt De Kast het nieuwe album ‘Met Andere Ogen’ ten doop. Venice doet in het nummer ‘Door Het Vuur’ zelfs Nederlandstalige (!) achtergrondzang.

De Kast is niet blij met een parodie op het nummer ‘Stan’ van de Amerikaanse rapper Eminem. In het nummer ‘Jelle’ van het Groningse duo Slimme Schemer (J. Abbering en A. Lubach) probeert een fan van de Kast tevergeefs zanger Syb te bereiken. De zwangere cavia met de naam Sybje overleeft het avontuur niet. De Kast is met name verbolgen over het slechte beeld dat van Syb wordt geschetst en schakelt eind januari de rechter in om het uitbrengen van de single ‘Jelle’ te voorkomen. De rechter stelt de band in het ongelijk. Syb maakt samen met Radio 538-DJ Edwin Evers een parodie op de parodie.

De Kast speelt in juli opnieuw in een circustent, ditmaal op het strand van Lemmer tijdens het 3-daagse Lemmer Beach Festival. Eind november verschijnt het album Kastkrakers met daarop alle grote hits van De Kast. Bijzonder hieraan is dat de leden van de fanclub bepalen welke nummers op deze cd komen.

De Kast neemt op 27 februari tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam de Gouden Harp 2001 in ontvangst.

Na de theatertournee KastKrakers en verschillende zomerfestivals last De Kast aan het eind van het jaar een rustpauze in. Het voorlopig laatste concert is op 21 december in de Amsterdam ArenA. Het is het laatste optreden met zanger Syb van der Ploeg. Na achttien jaar verlaten hij en drummer Nico Oudhuijse de Friese band om samen een nieuwe Engelstalige poprockgroep Spanner op te richten. Zo’n zesduizend fans zijn bij het afscheidsconcert aanwezig.

De Kast in gewijzigde samenstelling gaat in 2004 ter ziele.

Vier jaar na hun afscheidsconcert in de Amsterdam Arena geeft De Kast in de originele bezetting tijdens de Fryske Music Night op 10 november een zeer succesvol reünieconcert. Hierna heeft de band besloten om zeer beperkt weer een aantal optredens te doen ze zijn te boeken voor festivals en besloten/speciale evenementen.

Syb van der Ploeg, Jeff Zwart en Nico Outhuijsse maken deel uit van Motel West Coast, een avondvullende popvoorstelling gevuld met populaire Amerikaanse West Coast-nummers van groepen als The Eagles, Crosby, Stills & Nash, Fleetwood Mac, The Byrds, Doobie Brothers en The Beach Boys. In de periode januari/april doet deze muziektheaterproductie een uitgebreide tournee langs meer dan dertig Nederlandse theaters. Op 27 april staat Motel West Coast in Heineken Music Hall. Na het optreden van Motel Westcoast geven De Kast en de Amerikaanse band Venice gezamenlijk een miniconcert.

De reünie van De Kast krijgt op 26 augustus een vervolg tijdens het Windstreken Festival in Lochem. Drummer Nico Outhuijse produceert het album Wat West Hat Wie (augustus) van Mariusz (ex-Reboelje).

Op 19 januari gaat in Drachten de theatertournee ‘Alles Uit De Kast En Meer!’ van Syb van der Ploeg van start. In dezelfde periode verschijnt zijn eerste Nederlandstalige single sinds zijn vertrek uit De Kast.

Ook in 2009 zullen de vijf bandleden van De Kast af en toe optreden tijdens bijzondere gelegenheden of evenementen. Iedere maand speelt De Kast tijdens de Elfstedenjubileumfeesten, een reünie van SimmerTime met Piter Wilkens, Maaike Schuurmans en Rients Gratama.
In oktober 2009 wordt bekend dat De Kast de titelsong zingt voor de film ‘De Hel van ‘63’. De Kast geeft haar eerste tv optreden sinds jaren, tijdens het Gala van de Nederlandse Film op 2 oktober 2009. De Kast kondigt een nieuw album aan in 2010 en een nieuwe theatertour.
In november 2009 staan zij weer op de Fryske Music Night in Leeuwarden.

In 2010 bestaat De Kast 20 jaar. Dit vieren zij met een nationale tour langs festivals en feesttenten. Na 8 jaar komt het nieuwe album van De Kast op 24 september uit en wordt deze gepresenteerd in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen. Het jubileumjaar wordt afgesloten met 25 concerten in de Nederlandse theaters in de maanden oktober tot en met december.

Download PDF

De Kast Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 085-4013459