Ernst-Daniël Smid boeken

De bariton Ernst-Daniël Smid, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, werd geboren in Enschede, en volgde zijn muzikale opleiding aan het voormalig Amsterdams Conservatorium. Hij studeerde solozang bij Erna Spoorenberg en volgde de opera opleiding o.l.v. Hans van den Hombergh en Max Dooyes. Sedert 1978 reisde hij als solist verbonden aan diverse operahuizen heel Europa door. Zijn repertoire is groot en bevat werken van alle grote componisten Verdi, Puccini, Rossini, Donizetti, Wagner, Mozart, Strauss, Sjostakovitsch, Tsjaikovski,etc. Sedert 1991 viel zijn kunnen op bij het grote publiek. Hij kwam, zag en overwon met zijn intense creatie van Javert in de musical Les Misérables.

Dit leverde hem uitnodigingen op naar London. Maar hij verkoos toch zijn door hem zo geliefde Nederland als werkterrein. De jaren daarop schitterde Ernst-Daniël Smid, ondermeer in Sweeney Todd A musical Century “the sound of Music”, “The Hired Man”, “Grace the Musical”. Toegankelijkheid, passie en gedrevenheid zijn synoniemen voor de naam Ernst-Daniël Smid. Bekend van zijn radio en TV uitzendingen en zijn talrijke concerten die hij in zijn inmiddels bijna 30-jarige theaterloopbaan heeft mogen verzorgen. Na een gedegen opleiding aan het Amsterdams Conservatorium bouwde hij zijn carrière geleidelijk op vanuit een klein theater tot en met het prestigieuze Carnegie Hall in New York. Zijn enorme succes met zijn deels door hemzelf ontworpen TV programma Una Voce Particolare stoelt dan ook voor een groot deel op de “aaibaarheid “ van de presentator. Ook het tv programma Wonderlijke Wegen, waarin hij op zoek gaat naar cultureel erfgoed in Nederland, mag zich op een groot publiek verheugen. Hierop volgend het tv programma Kaaskoppen & Waterlanders, gebaseerd op de Canon van Nederland.

De liefde voor de klassieke muziek is niet ten koste gegaan van zijn liefde voor het Nederlandse lied..dat moge blijken uit de bijna gouden status die zijn verschenen Cd album ”Gevoel van Geluk” ten deel mocht vallen. Voor de liefhebbers mag het een geruststelling heten dat er een tweede album is verschenen getiteld “Als de dag van Toen”.

Ernst-Daniël Smid schuwt het contact met zijn publiek niet en zijn concerten zijn meer dan een aaneenschakeling van uiterst fraai gezang, maar meer een” huiskamerbelevenis”, waarbij hij zijn liefde graag toelicht. Zijn twee theatertournee’s zijn door pers en publiek alsmede de theaterdirecties enthousiast ontvangen. Ernst Daniël Smid heeft zijn passie voor de mens achter de componist en/of de zangers vastgelegd op Video/DVD en CD. De titelrol van Nabucco (2006) en de rol van Jago in de opera Otello (2007) zijn de meest recente operarollen.

Verder heeft hij o.a de volgende rollen op het repertoire: Figaro.. Barbier van Siviglia Wolfram Tannhäuser Graaf Almaviva ..Le Nozze di Figaro Yevgeni Onegin Onégin Luna.. Trovatore Don Giovanni..Giovanni Falke/Frank Fledermaus Sharpless.. Butterfly Valentin/Mefisto. Faust Don Carlo La Forza del Destino Musiklehrer Ariadne auf Naxos Germont.. La Traviata Belcore L’Elisir d’amore Sylvio I Pagliacci Henri. Der Opernball Homonay. Zigeunerbaron Ezio.. Atilla Toreador. Carmen Tarquinius.. Rape of Lucretia Ping.. Turandot Dandini La Cenerentola Georg Faust Dr Faustus..(C Boehmer) Morald.. Die Feen Graf Liebenau Der Waffenschmied.

Op 9 mei 2008 wordt Ernst Daniël Smid door burgemeester Schoenmaker geridderd in de Orde van Oranje Nassau bij gelegenheid van zijn 30-jarig artiestenjubileum. Hij krijgt deze onderscheiding omdat hij zich op exceptionele wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de klassieke muziek en zijn talent veel respect afdwingt en ook de manier waarop hij dat talent heeft ingezet voor de samenleving, zo meent de burgemeester.

Ook voor het feit dat Ernst via televisie- en radioprogramma’s als Una Voce Particolare en Muziek aan Tafel al jarenlang operette, opera en andere klassieke muziek toegankelijk maakt voor een breed publiek. Een bijzondere prestatie in deze tijd van eendagsvliegen en populaire muziekprogramma’s als X-factor en Idols zo meent de burgemeester.

Daarnaast heeft Ernst Daniël Smid zich ook ingezet voor diverse goede doelen. Hij is ambassadeur van Stichting Weeshuis Egyam in Ghana en beschermheer van de Stichting Progeria.

Download PDF

Ernst-Daniël Smid Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 085-4013459