Extince boeken

Samen met Kees de Koning staat de Oosterhoutse rapper Extince aan de wieg van het TopNotch-label. Tien jaar geleden maakt de Brabander zijn Nederlandstalige debuut, met het inmiddels legendarische nummer Spraakwater: de eerste Nederlandstalige hiphop-plaat die de top tien van de hitlijsten bereikt! Met de komst van deze single stapt de hiphop van Nederlandse bodem eindelijk uit de kinderschoenen. Extince, a.k.a. de Exter-o-Naldus, tilt het genre naar een hoger niveau door niet langer Amerikaanse hiphop domweg te vertalen en niet klakkeloos te imiteren wat rappers in de Verenigde Staten doen. De geboorte van de typisch Nederlandse hiphop is een feit.

Binnenlandse Funk, het debuutalbum van Extince uit 1998, wordt door mensen uit alle lagen van de bevolking juichend ontvangen. Met de singles Viervoeters, Kaal Of Kammen en Zoete Inval scoort de Ex hit na hit en zijn album wordt door muziekjournalistiek Nederland bejubeld. Sommigen recensenten spreken zelfs van ‘één van de belangrijkste platen van Nederlandse bodem aller tijden’.

Hennie Vrienten noemt, tijdens de persconferentie waar de Doe Maar comeback wordt aangekondigd, Extince als een van de meest indrukwekkende nieuwe Nederlandse artiesten in het post-Doe Maar-tijdperk. Voor het gros van de meer nieuwe helden aan het hiphop front,  zoals bijvoorbeeld Opgezwolle en Terilekst, was de muziek van Extince een toonaangevende inspiratie en soms zelfs een directe aanleiding om te beginnen met het musiceren.

In 2000 verschijnt het tweede album van Extince; Vitamine E. Ook nu ontvangt de rapper   louter lovende kritieken. De singles Grootheidswaan en de Avonturen van de Exter-o-Naldus behalen niet dezelfde hoge posities in de hitlijsten als hun voorgangers, maar kunnen desalniettemin rustig hits genoemd worden. Het openingsnummer van dit album, Culture Shock, vormt zelfs een inspiratiebron voor het naslagwerk van de Nederlandse hiphop ‘Van Brooklyn naar Breukelen’ dat in 2002 verschijnt. Een ander hoogtepunt op het tweede album is Dutch Touch; ‘Een multiculturele jamsessie’ waarbij acht rappers in acht verschillende moedertalen het smeltkroes-effect van hiphop demonstreren.

De titel van zijn derde plaat, 2e Jeugd, refereert aan het hongerige gevoel dat Extince tijdens het opnameproces door zijn aderen voelt stromen. Dit gevoel van honger is voor Ex vergelijkbaar met de drive die hij twintig jaar geleden voelde, toen hij in eigen beheer zijn eerste single uitbracht. In het nummer Tijd, dat geproduceerd is door de Nederlandse hiphop-legende Allstar Fresh, volgen we de geschiedenis van Extince aan de hand van de dans; van de stoelendans, via schuifelen naar electric boogie. Dat het eenzaam is aan de top horen we in Lage Landen, Hoge Bomen, waarin Extince met furore de scepter zwaait over ons taalgebied. Het nummer Euro Express kan als een vervolg worden gezien op Dutch Touch, alleen trekt Extince ditmaal door het verenigd Europa op zoek naar zijn bondgenoten. Nog voor de eerste exemplaren van 2e Jeugd de fabriek uit rollen,  wordt het nummer Xtra Ball (volgens Extince niet meer dan een bonusnummer) al uitgeroepen tot een absolute klassieker. Op dit nummer, dat het midden houdt tussen jazz fusion en down south hiphop, bewijst de prins Extince wederom de absolute koning van de Nederlandstalige hiphop te zijn. Of, om de man zelf te citeren;

‘Ik ben het levende bewijs dat de jeugd deugt’ (uit: Spraakwater).

Onlangs stond Ex, samen met zijn dj Code Red, op het podium in de Melkweg, ter ere van de tiende verjaardag van TopNotch. Oplettende luisteraars hoorden daar behalve enkele golden oldies, óók nieuw werk de revu passeren. That’s right; Prins Extince werkt momenteel hard aan nieuw materiaal!

Zo verscheen eind 2005 al cd verzamel cd De Avonturen van de Exter-O-Naldus met hits, remixes, nooit eerder gehoord werk en nieuwe tracks, die begin 2006 ook op vinyl te verkrijgen was. Inmiddels is zijn nieuwe track 20 Jr. op the Box aan te vragen via clipcode 20. Het nummer is inmiddels ook op vinyl te verkijgen want sinds maart 2006 ligt de 12inch Extra Avonturen bij je favoriete platenboer. Deze plaat bevat de nummers Jij, Jij & Jij, Wat Het Is (De Ex Is Wat Het Is) en uiteraard 20 Jr. Dit alles kan uiteraard opgevat worden als Ex’s stap in de richting van zijn nieuwe adolescentie.

Download PDF

Extince Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 085-4013459