Gerard Joling boeken

Heeft de buitencategorie óók een buitencategorie? Het is een vraag die zich opdringt als je Gerard Joling probeert te plaatsen in de Nederlandse showbusiness. Hij is zanger, entertainer, televisiepresentator, acteur, columnist en all round media personality. Of om precies hetzelfde in toepasselijker bewoordingen te zeggen: hij scoort hit na hit en gouden en platina platen, hij brengt zijn publiek in vervoering met zijn meeslepende optredens, hij is een waar kijkcijferkanon, hij schittert in speelfilms en hij schrijft in drie verschillende bladen met mega oplages en werkelijk iedereen kent hem. Alles wat hij doet wordt een giga succes en zijn populariteit kent geen grenzen. Er zijn artiesten in Nederland die je gerust tot de buitencategorie kunt rekenen. Maar Gerard? Die zal toch zeker in de buitencategorie van de buitencategorie horen!?

Hoewel er niets gewoons aan hem is, is de titel van zijn nieuwe album ‘Gewoon Gerard’ juist heel toepasselijk. Want dit buitengewone mens is immers in al zijn extravagante buitenissigheid altijd gewoon Gerard gebleven. Een sympathieke superster die met beide poten in de Hollandse klei staat, maar die met ontzettend hard werken en buitensporig veel talent het ene succes op het andere stapelt.
Gerard Jolings carrière in kort bestek weergeven kan eigenlijk niet. Daarvoor heeft hij teveel bereikt in de 25 jaar dat hij nu in de spotlights staat. Als ambitieus jongmens probeert Gerard het eerst als model en danser, terwijl hij als ober een karig belegd boterhammetje verdient. Het begint pas echt met Hennie Huismans Soundmix Show, waar Gerard zich voor het eerst in de picture zingt. Het programma blijkt de springplank naar de eerste hits: ‘Love Is In Your Eyes’ knalt in de lente van 1985 naar de Top 5, opvolger ‘Ticket To The Tropics’ staat een half jaar later nummer 1 in Nederland, en vér daarbuiten. In 1988 doet hij mee met het Eurovisie Songfestival, waar hij ‘Shangri-La’ zingt. Tegenwoordig is het al ondenkbaar dat een Nederlander de eindrondes bereikt, maar Gerard haalt gewoon de Top 10. Hij maakt internationaal zoveel indruk, dat zijn album ‘No More Boleros’ een jaar later in 22 landen uitkomt. Met een Spaanstalige versie verovert Gerard ook zomaar Spanje en Latijns Amerika.

Van Europa tot Zuid-Afrika, Korea en Canada bestormt Gerard de hitparades. Zijn leven speelt zich af in vliegtuigen, limousines en hotels, altijd onderweg naar ’s werelds grootste podia en belangrijkste TV-studio’s. Gerard neemt in Amerika op met de legendarische platenproducer Phil Ramone en het uit die samenwerking resulterende ‘Where The Boys Are’ wordt een knoert van een hit in het Verre Oosten. Maar zijn thuisbasis blijft Nederland, waar liefst vijftig hits worden gescoord, waarvan zes nummer 1 noteringen. Gerard werkt met artiesten als The Trammps, George McCrae, Herman Brood en Ruth Jacott en maakt platen met o.a. Randy Crawford, de Jordanaires, Tatjana, Shirley Zwerus, Gordon, Diego en Bonnie St. Claire. Hij neemt postume duetten op met Rita Hovink en André Hazes. Laatstgenoemde samenwerking op de platina single Blijf Bij Mij staat elf weken op nummer 1 en wordt de bestverkochte plaat van 2007. Het is dat hij wel aardig woont, want anders zou Gerard geen ruimte hebben voor al zijn gouden en platina platen uit binnen en buitenland. En dan hebben we het nog niet eens over al die andere onderscheidingen en prijzen waarmee hij door de jaren heen overladen wordt. Er valt hem één eer te beurt waarvoor Gerard geen plekje op de schoorsteenmantel hoeft vrij te maken: hij is de eerste Nederlandse popartiest die twee keer een beeld in Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum krijgt, want na vijftien jaar lijkt het eerste niet meer en mag Gerard wederom uitgebreid poseren voor een nieuw evenbeeld.

De artiest en entertainer in Gerard is te groot om zich tot zingen alleen te beperken. Hoewel hij de ene na de andere hit blijft scoren, start Gerard in de jaren negentig een bloeiende televisiecarrière. Hij presenteert programma’s als ‘Karaoke Op 4’, ‘De Waarheid’, ‘So You Wanna Be A Popstar’, ‘Holland’s Got Talent’, ‘Hole In The Wall’, ‘Move Like Michael Jackson’ en ‘Popstars’. Hij is zelf het onderwerp van Nederlands eerste realitysoap ‘Only Joling’. Zijn samenwerking met vriend Gordon in ‘Joling & Gordon Over De Vloer’ levert een
legendarisch programma op, dat drie jaar lang miljoenen kijkers trekt. Gerard is teamcaptain in de TV-quiz ‘Wie Ben Ik?’, presenteert jarenlang ‘Shownieuws’ op SBS6 en is zo’n zeventig keer te gast bij ‘Life & Cooking’ van Carlo Boszhard en Irene Moors. En de presentatie van ‘Sterren Dansen Op Het IJs’ ligt hem na aan het hart, omdat hij zelf eind jaren negentig in 85 shows van Holiday On Ice schittert.
Zo’n veeleisende carrière als zanger bestieren en daarnaast ook nog eens uitgroeien tot een televisie-icoon is een bovenmenselijke prestatie, maar Gerard ontwikkelt doodleuk nog allerlei andere activiteiten. Zo speelt hij de rol van copiloot in de kaskraker ‘Flodder Gaat Naar Amerika’, schittert hij naast Joan Collins en Linda de Mol in de rolprent ‘Ellis In Glamourland’, acteert hij in de film ‘Sinterklaas En Het Geheim Van Het Grote Boek’ waarvoor hij ook de titelsong zingt, en speelt hij op verzoek van Paul de Leeuw in ‘Spion Van Oranje’. Gerards kledinglijn is een hit, net als zijn dekbeddenlijn en – niemand knalt immers zoals hij – zijn vuurwerkpakket. Tevens is hij de auteur van ontelbaar veel columns in Tros Kompas, 100% NL Magazine en Story. Niet voor niets, want Gerard heeft een enorm groot gevoel voor taal. Er zijn dan ook weinig mensen die de Nederlandse spreektaal met zo enorm veel verschillende uitspraken verrijkt hebben, want Gerard is de auteur van veelgebezigde kreten als ‘maak me gek!’, ‘ik heb er geen kracht meer voor’, ‘koekoek’, ‘ik hou d’r zo van’ en ‘gaat alles goed schat?’ Muziek, TV, film, taal, de impact van het fenomeen Gerard Joling is onmetelijk en dringt door tot in alle aspecten van de Nederlandse popcultuur.
Maar muziek blijft de basis. Gerard Joling kan nog steeds zomaar bij je om de hoek optreden, maar staat ook in een bomvol Carré en Ahoy, of voor 20.000 man op het festivalterrein van Spaarnwoude. Als De Toppers vult Gerard Joling samen met Rene Froger, Gordon en, sinds 2009, Jeroen van der Boom negentien keer de immense ArenA, waarbij in 2010 de grens van de miljoen kaartjes gepasseerd wordt. En dat worden er nog veel meer, want voor mei 2011 staan weer drie ArenA-concerten gepland. En hij blijft succesalbums en hitsingles afleveren. Zijn CD ‘Maak Me Gek’ uit 2007 wordt platina, de verzamelbox ‘Goud – 25 Jaar Gerard Joling’ uit 2010 wordt, heel toepasselijk, goud. Vanaf eind 2008 staat hij vier maal op nummer 1 in de Single Top 100. En zijn nieuwe album ‘Gewoon Gerard’ beleeft een geweldig startschot met de daarvan afkomstige single ‘Hou Je Morgen Nog Steeds Van Mij’, die op het moment van dit schrijven alweer wekenlang in de toppen van de verschillende hitlijsten vertoeft.

Gewoon Gerard is dan ook weer een heerlijk album in de sfeer van zijn vorige succesplaten als ‘Maak Me Gek’ en ‘Bloedheet’. De CD bevat twaalf Nederlandstalige liedjes, die variëren van uptempo klappers tot gevoelige ballads. Zo bevat de plaat een denderende versie van Carola’s songfestivalsucces ‘Je Ogen Hebben Geen Geheimen’ en een nieuwe bewerking van de hit ‘Draai Je Om’ van Rita Hovink. Daarnaast staat ‘Gewoon Gerard’ vol met fantastische meezingers als ‘Jouw Ogen Hebben Geen Geheimen (Mona Lisa)’, ‘Casino (Of Je Wint Of Verliest)’, ‘Ik Kan Er Weer Tegen’ en het verrassende duet met Willeke Alberti ‘Liefde’.
Alweer een weergaloos mooie plaat. En als je die dan draait, en nog eens, en nog eens, dan weet je het ineens zeker: Ja, de buitencategorie heeft ook een buitencategorie. En daarin zingt, acteert, presenteert, danst, schrijft en lééft een buitengewoon artiest die buitengewoon gedreven buitengewoon veel buitengewoon fantastische dingen doet. En dat is Gewoon Gerard

Download PDF

Gerard Joling Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 036 - 234 00 44