Jawat boeken

Een treffende naam voor een man die recht voor z’n raap teksten rapt en over het podium raast als een Jack Russel op speed. Op het album ‘Buiten Westen’ van de Zwolse beatmaker Kubus kregen liefhebbers al een voorproefje van de in-your-face stilo van Jawat! Het nummer ‘Koppensnellers’ vormt een van de hoogtepunten op die schijf en al snel rees de vraag; Wie is Jawat?!. Dit jaar tourde de rapper samen met diezelfde Kubus, Sticks (Opgezwolle) en Raymzter met succes door Nederland. Zijn podiumreputatie neemt gaandeweg steeds grotere vormen aan. Inmiddels luistert heel hiphop-minnend Nederland naar zijn debuutalbum Ut Zwarte Aap!

Raoul G. (Jawat!) begint ruim veertien jaar geleden met het schrijven en opnemen van zijn, toen nog Engelstalige, lyrics onder de naam Smook. Met de formatie Skiffo’s maakt hij op regionaal niveau herrie met een vriend die later bekend zal worden als DuvelDuvel. Jawat! neemt zijn rapkwaliteiten op dat moment nog niet serieus. Hij heeft niet de behoefte om het professioneler aan te pakken. Hij is met zijn hoofd nog te veel op straat, zoals hij op Ut Zwarte Aap vertelt. Hoewel Raoul in heel Nederland sporen achterlaat, komt hij in 2001 toch weer uit in Zwolle. Daar loopt hij de mannen van Opgezwolle tegen het lijf,  waarmee het meteen klikt. Jawat! heeft inmiddels zijn neus vol van zijn eigen gekloot en hij besluit zich op de muziek te storten. Hij neemt een berg tracks op met Dion, een producer die heen en weer pendelt tussen Zwolle en Kampen. Veel optredens volgen en Jawat! maakt nummers met Kubus (Buiten Westen), Delic (Opgezwolle) en natuurlijk Duvel. Nu is daar Ut Zwarte Aap. De titel wordt door de man zelf alsvolgt verklaard: “Van oudsher ben ik een van de apen van DuvelDuvel, maar tegenwoordig kent men me beter als het zwarte schaap van Opgezwolle. Voeg die twee gegevens samen en je krijgt ‘UT ZWARTE AAP, Jawat!”

De teksten en flow van Jawat! zijn zeer origineel en de kleine rapper schuwt een flinke portie persoonlijke lyrics niet. Jawat! gunt de luisteraar een blik in zijn persoon, al komt hij er zelf niet altijd even goed vanaf.  Op een nummer als Vondeling, waarin Jawat! onder anderen rapt over zijn ervaringen met overheidsinstanties en het overleven op de straat, legt hij zijn ziel bloot op een voor hiphop-begrippen ongekend eerlijke manier. Ook Zo Alleen beschikt over die ontwapenende eerlijkheid; de rapper vertelt hoe hij poogt op de been te blijven zonder zijn vriendin aan zijn zijde. Tegelijkertijd zorgt de explosieve energie van Jawat! ervoor dat je bij de les blijft. Want, vergis je niet, Jawat! is naast gevoelig ook keihard en eerlijk. Zo schroomt hij op Plakka niet de luisteraar te vertellen wat er volgens hem mis is met de Nederlandse hiphop-scene.  De rauwe beat van Kubus legt een muzikaal tapijt waar Jawat! goed mee uit de voeten kan; vurig wast Jawat! op die track verbaal de oren van nepgangsterrappers.

Zijn debuut bevat beats van vooraanstaande Nederlandse beatmakers als Delic (Opgezwolle) Duvel, Kubus (Buiten Westen) en Dion. Gastraps komen van Duvel, Rico en Sticks. In december 2005, won Jawat! de Grote Prijs van Nederland en kwam op vinyl een EP uit met tracks van zijn album Ut Zwarte Aap. Momenteel is Jawat! te horen op het nieuwe album Eigen Wereld van Opgezwolle en werkt hij druk aan nieuwe projecten.

Download PDF

Jawat Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 085-4013459