Joost van Bellen boeken

Joost van Bellen is een fenomeen. Hij is een creatieve duizendpoot, een discodinosaurus en een kameleon die onmogelijk in één hokje te plaatsen is. Maar wie zijn dertigjarige carrière goed bestudeert ziet de algemene delers: buiten zijn liefde voor de nacht en tegendraadse culturen voelt Joost nog altijd de drang zich steeds te vernieuwen, mensen te vermaken en tegelijkertijd iets mee te geven. Van Bellen is geboren in 1962 en heeft willens en wetens de strijdkreet Forever Young hoog in het vaandel staan. Hij is bekend als dj en feestorganisator en verdient daarnaast zijn sporen als creatief brein en muzikaal regisseur voor onder andere modeshows. Zijn muzikale smaak is onnavolgbaar en breed, zijn djsets zijn innovatief, feestelijk, krachtig en (net als de man zelf) niet onder één noemer te vangen. Joost heeft een broertje dood aan de hokjesgeest en betreedt daardoor paden die niet altijd voor de hand liggen. ‘Ik moet altijd het avontuur opzoeken, en als iets uiteindelijk werkt, dan klopt het en haal ik voor heel even voldoening uit mijn vak,’ zei hij ooit in een interview.

In 2010 besloot hij een roman te gaan schrijven, dat boek kwam vier jaar later uit. En de rest is geschiedenis die nog geschreven moet gaan worden. In 2008 werd hij door Het Parool genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar. Joost verloor de titel aan de ambulancebroeders die nét iets meer stemmen hadden gekregen. In 2013 werd hij genomineerd voor de Amsterdamprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Ook deze ging aan zijn neus voorbij: pianist en componist Reinbert de Leeuw won de felbegeerde prijs. ‘Het was een moeilijke keuze,’ vertelde een jurylid hem na afloop. Van Bellen schreef op Facebook dat het logisch was dat de legendarische en wereldberoemde De Leeuw had gewonnen, en wist dat hij zelf nog heel wat te doen had voor zijn tijd zou gaan komen.

DE SERIEUZE DJ
Met de doorbraak van de elektronische dansmuziek in de late jaren tachtig werd de dj langzaam maar zeker een popster. Van Bellen reisde in de jaren negentig en nul met zijn platenkoffers of cd-map de wereld over. Hij draaide op zowat alle festivals en poppodia in Nederland en op vele in het buitenland. Zijn sets in vermaarde clubs als Trash van Erol Alkan en Big Beat Boutique van Fat Boy Slim in Londen waren legendarisch. Verder was hij resident-dj in Razzmatazz en La Paloma in Barcelona, een graag geziene gast in onder meer Club Roxy en Radost in Praag, bij Return To New York van de legendarische producer Arthur Baker in Miami en Londen, in Ruff Club in New York en Rio van Peaches in Berlijn. Hij mixte van 1995 tot 2001 een tiental succesvolle compilatie-cd’s. De series Nightclubbing en Speedfreax zijn er de bekendste van. Maar ook de dubbel-cd’s Now&Wow (met Benny Rodrigues) en Speed Garage (met Groovemaster Johnson) deden het goed.

Anno 2014 draait Van Bellen nog volop in den lande en maakt, heel af en toe, nog een uitstapje naar het buitenland. Tot 2013 weigerde hij oude muziek te draaien. ‘Het verheerlijken van het verleden is een doodsverklaring aan het heden en de toekomst,’ zei hij menigmaal. Maar tegenwoordig doet hij daar niet zo anaal meer over. Hij heeft een dijk van een 25 Years of House-set in huis, draait de sterren van de hemel op acid- en Chicagohouse en vintage uk-garagegebied en heeft op BungalUp 2013 een jarenzeventigdiscoset gedraaid waarmee hij de tent volledig afbrak. In 2014 is het duidelijk dat retro in is, en de koppige Van Bellen is eindelijk overstag. Maar: zijn grote liefde blijft de toekomst en daarmee de muziek die nog iedere dag in zijn inbox terechtkomt. Check zijn Soundcloud-pagina voor up-to-date dj-mixen.

Download PDF

Joost van Bellen Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 085-4013459