Sunnery James & Ryan Marciano boeken

De één een vlotte spreker, de ander een zwijgzaam luisteraar. Het zijn de opvallendste kenmerken van deze twee verschillende karakters, die zowel in uiterlijk als gedrag in de verste verte niet op elkaar lijken. Maar soms kunnen twee uitersten toch een enorme aantrekkingskracht op elkaar hebben en samen een sterk team vormen in de zoektocht naar geluk.

Dit overkwam Sunnery en Ryan, twee tegenpolen die elkaar vonden en besloten hun gemeenschappelijke droom achterna te gaan. In gedachten zagen ze zichzelf al staan; op een groot podium met ieders naam groot op een scherm afgebeeld, tegelijkertijd uitkijkend op honderden mensen die drukbewegend de muziek in zich opnemen. Nu, 7 jaar later, is die droom verwezenlijkt. We hebben ’t hier namelijk over een DJ-duo dat in 2007 misschien wel de grootste progressie boekte van alle opkomende artiesten in de housescene. En als ’t aan hen zelf ligt, zal de samenwerking die het tot stand heeft gebracht, nog lang voortduren: “Met z’n tweeën is het veel leuker. We zijn nu zó sterk samen. Dat geldt niet voor iedereen, maar wij hebben gewoon een bepaalde chemie. Buiten het draaien zijn we ook beste vrienden, dus dat verklaart veel.”

Sunnery en Ryan doen haast alles samen. Vanaf het ontbijt tot aan de pizza storten ze zich volledig in hun werkzaamheden als DJ, waarbij ze elkaar slechts voor een plaspauze alleen laten. Maar de samenwerking gaat verder dan het zakelijke alleen. Het succes van het duo berust immers op een hechte vriendschap. Hoe die ontstaan is, vertelt Sunnery: “Het begon zo’n 9 jaar geleden. Ik werkte in die tijd nog in een sportzaak en daar kwam Ryan binnenzetten. Ik had hem al eens eerder gezien, maar kende hem nog niet zo goed. Hij had op de valreep een stageplek nodig voor school, dus vroeg ik m’n baas om ‘m aan te nemen, gewoon om eens te kijken wat voor jongen ’t was. Vanaf dat moment was er meteen een klik. We hadden dezelfde interesses, passie voor dezelfde muziek we gingen later ook samen feestjes geven. De klik was er vanaf dag één!”

Met hun gemeenschappelijke ambitie voor een carriere in de muziekwereld bouwden Sunnery en Ryan een leuke band op. Het was echter de vraag hoe de twee vrienden hier vervolg aan zouden gaan geven. Ryan had de eerste start al gemaakt. Hij vertelt: “Hoewel ik niet eens wist wat DJ zijn precies inhield, was ik al vroeg begonnen met het mixen. Dat deed ik toen met cassettebandjes en na een tijdje kreeg ik advies van iemand om met platen te gaan draaien…”

Sunnery haakt enthousiast in: “Dat was ik! Omdat we alle twee zo’n grote interesse hadden voor muziek, wilden we graag feestjes gaan organiseren. Maar een DJ boeken kostte ons teveel geld, dus deden we dat liever zelf. We moesten gaan investeren in platen, want alleen dan konden we de nieuwste muziek laten horen. Zelf was ik al op vroege leeftijd begonnen met pianolessen en omdat mijn vader artiest was, kreeg ik thuis veel mee van de muziek waar hij van hield. Hij luisterde vooral naar Reggae, Surinaamse/Carribische muziek en pop. Zo werd er voor mij al vroeg een goede basis gelegd.”

Een goed voorbeeld van je ouders is meegenomen, maar ook daadwerkelijk support krijgen voor het DJ’en? Het gebeurt lang niet in elk gezin. De toekomst van een artiest is immers onzeker en verre verwijderd van het rechte pad van een student met een degelijke opleiding. Bij Sunnery thuis was dat – ondanks de muzikale achtergrond van zijn vader – toch een gevoelig onderwerp. Hij vertelt: “Mijn moeder was in het begin erg sceptisch. Ze wilde graag dat ik iets ging doen dat meer zekerheid biedt dan het DJ’en, waarop ik dan eigenwijs reageerde: “Dit is wat ik wil en ik ga proberen er iets mee te bereiken!” Ik heb vroeger gevoetbald en dat ging erg goed, totdat ik ernstig geblesseerd raakte. Mijn vader komt zelf uit de showbizz en begreep mijn passie voor muziek, maar vond ’t maar niks dat ik als topsporter wilde gaan draaien in rokerige nachtclubs. Toen ’t allemaal een kentering maakte naar het muzikale gedeelte draaide hij gelukkig bij en gaf hij me advies over hoe ik dingen aan moest pakken.”

Ook bij Ryan was het DJ’en geen hobby die hij makkelijk kon verantwoorden. “Mijn moeder heeft me vaak gevraagd wat ik toch met al mijn platen moest en of ik niet beter een normale baan kon gaan zoeken. Nu komt ze er wel op terug en ziet ze in dat ze ongelijk had. Ze is er niet vaak bij, tenzij we op Salsalounge draaien. Dat vind ze geweldig!”

Het pad van een DJ is doorgaans geen makkelijke. Anders dan bij een vaste baan op kantoor, ben je nooit zeker van je toekomst. Het is vooral veel investeren voordat je er iets uit kunt halen en dat brengt uiteraard spanning met zich mee. Wanneer komt dan het moment waarop je kunt besluiten alles te laten vallen en er serieus je werk van te maken? Ryan antwoordt realistisch:”Dat moment is nog steeds niet gekomen. We doen het omdat we het leuk vinden en het gaat nu goed. Maar het is niet zo dat ik mezelf over 50 jaar nog steeds DJ zie zijn. Het moet ook niet als werk gezien worden, maar vooral leuk blijven. Je hebt er al teveel DJ’s tussen zitten die op een avond denken: ‘Pff moeten we weer?!”

Sunnery vult aan: “Het is wel je werk, maar het blijft een vorm van entertainment. Je leeft ervan, krijgt er geld voor, maar het moet geen situatie worden dat je ervan baalt als je weer aan het werk moet. Dan heb ik meer respect voor iemand die elke ochtend om 7 uur opstaat en ‘gewoon’ naar kantoor gaat. Wij werken hard en het is af en toe best zwaar om vol te houden, maar we blijven ’t toch elke dag weer leuk vinden. Daarin voel ik me gezegend.”

Geen 9-tot-5 baan dus. Hoe ziet een doordeweekse dag er dan uit voor Sunnery en Ryan? “Als we de avond ervoor hebben gedraaid, is het meestal uitslapen tot een uur of twaalf, want je moet toch aan je slaap komen! Als we niet gedraaid hebben, zitten we toch vaak al om 10 uur achter de computer om platen te checken of administratie te doen. Anders gaan de dagen hard voorbij en dat is zonde! Ook zijn we dagelijks bezig met het produceren van eigen tracks. Je moet continu nieuwe dingen creëren om te zorgen dat je verfrissend blijft als je optreedt. Anders wordt je ook niet beter. Tegenwoordig draaien veel DJ’s hetzelfde en dus moet je je zien te onderscheiden. Bij elk optreden proberen wij de mensen die naar ons komen kijken weg te laten gaan met een idee van: ‘die gasten waren toch nét even anders!”

Je moet haast op een andere planeet hebben gezeten als je Sunnery James & Ryan Marciano niet voorbij hebt zien komen in het uitgaanscircuit. Het duo werkte in 2007 in hoog tempo boekingen af voor talloze houseconcepten en heeft door het hele land clubs op z’n kop gezet. Daarmee verdienden ze zelfs een plekje naast Chuckie op het uitverkochte Dirty Dutch! Hoe kijken ze zelf terug op het veelbewogen jaar? Wat was het absolute hoogtepunt? Sunnery antwoordt: “Het klinkt misschien raar, maar voor mij persoonlijk was dat een boeking in The Powerzone. Het was geen makkelijke, want we moesten na Don Diablo. Die deed zoals altijd zijn hele eigen ding en had de zaal al goed los. ’t Is heel moeilijk om daar een vervolg aan te geven, zeker als wij dan komen met onze moderne house. Maar ondanks dat hebben we die hele tent op z’n kop gekregen! Het publiek was klaar voor onze sound en dat was leuk om te zien. Verder natuurlijk ook Dirty Dutch.”

Als artiest kun je niet elk optreden pieken en hoewel de boys nog jong zijn, hebben Sunnery en Ryan nu al geaccepteerd dat dit nou eenmaal bij het vak hoort. Want 2007 kende uiteraard ook wat schoonheidsfoutjes, maar dat bekijken ze gelukkig heel nuchter. “Het jaar is supersnel gegaan. Het was een hectische periode met veel boekingen. We hebben ook vaak onze kop gestoten, maar zijn altijd weer opgestaan. Er zaten optredens bij waar we niet onszelf waren, maar waar dat achteraf wel had gekund. Ook al ging de tent vaak los, dan nóg wisten we niet altijd onze voldoening uit de set te halen waardoor ’t echt lekker voelt. We hebben ’t 2 of 3 keer meegemaakt, maar dat hoort er nou eenmaal bij.”

Voor het grote publiek draaien is tegenwoordig de droom van zo’n beetje elke puber. Het is natuurlijk fantastisch als je je kans ziet, maar wat als je die daadwerkelijk krijgt en ineens met 100 kleuren licht op je kop voor een kritische menigte staat? Valt de spanning in je lijf dan nog te onderdrukken? Sunnery en Ryan hebben daar allang geen last meer van. “We zijn in het begin niet voor de leeuwen gegooid, maar langzaam opgeklommen. Als je een hit scoort en in één keer zou moeten draaien in een populaire club komt er veel op je af. Je ziet nu veel jongens in korte tijd opkomen en ’t uiteindelijk niet trekken als ze voor het grote publiek staan. Gelukkig hadden wij voordat we doorbraken al de nodige ervaring op zak.”

Hiermee is ook meteen duidelijk dat Sunnery en Ryan échte DJ’s zijn. Niet doorgebroken met een hit, maar puur door keer op keer te presteren achter de draaitafels. In een wereldje waarin de concurrentie groot is, zie je dat niet vaak meer. Het zijn meestal de producers die naam maken, terwijl dat in veel gevallen geen DJ’s zijn zoals Sunnery en Ryan.
“Het is mooi dat we op dit niveau zijn gekomen zonder producties. Als we nu ook gaan werken aan onze eigen tracks wordt de versterking alleen maar groter. Je hebt al je basis als DJ, dus mocht je plots in het buitenland terecht komen vanwege een succesvolle plaat, dan sta je je mannetje. Veel producers worden in het diepe gegooid als ze ineens moeten optreden, al geldt dat natuurlijk niet voor iedereen. Zo is er bijvoorbeeld Erick Morillo. Dat is op zichzelf al een voortreffelijke DJ, die dan ook nog eens met z’n eigen plaat de zaal kan afbreken. Maar verder is er wel een groot verschil tussen een DJ en een producer. Dat merken we vooral nu we zelf meer in de studio zitten, want je moet er toch wat meer voor doen. Maar ook dat gaat ons goed af en met trots kunnen we vast melden dat onze volgende release binnenkort uitgebracht wordt.”

Een release van Sunnery James & Ryan Marciano? Daar willen we natuurlijk meer van weten! De heren geven vast een preview: “Er komt een EP van ons uit met de nummers “Little More” en “Pina”. Van de laatste komen er ook remixes van Leroy Styles, Madskillz en Randy Vicious. Het wordt een release met een sound die best wel internationaal is. We hopen dat het voor de zomer al uitkomt.”

Iedere DJ heeft wel een grotere DJ in de kijker door wie hij of zij zich laat inspireren. In Nederland hebben we zo onze eigen pioniers in de housescene, maar anders dan de meeste talenten kijken Sunnery en Ryan verder dan de grenzen. In hun ogen zijn Dennis Ferrer en Kerri Chandler – beiden afkomstig uit Amerika – de grote helden om naar op te kijken. “Zij zijn echt bij de pure house gebleven, iets wat wij in Nederland al niet echt meer doen. Het is allemaal erg latin en commercieel geworden en Ferrer en Chandler brengen nog echt de diepe house zoals het bedoeld is. Wat zij produceren is voor ons échte house en daarom noemen we die namen ook in onze biografie. Het is anders dan de Nederlandse house, die tegenwoordig toch meer electro te noemen is. Dat kan ook lekker zijn, als er maar een lekkere baslijn en groove in zit. Wij trekken het echt niet om de hele avond hitjes te draaien. Als je het publiek evengoed aan de gang kan krijgen met je eigen muziek, is de kick voor ons veel groter.”

Sunnery en Ryan hebben inmiddels al het geluk gehad om zowel met Dennis Ferrer als Kerri Chandler de draaitafels te mogen delen, iets dat ze nog met veel enthousiasme navertellen. Sunnery haalt nog even het moment boven waarop hij een complimentje ontving van zijn grote voorbeeld: “Toen we bij Kerri Chandler in de booth stonden dacht ik toch even: ‘Dit is wel echt een legende waar we naast staan!’ Als je naar je tas kijkt heb je al zoveel platen van hem in je collectie zitten. Hij doet ’t ook allemaal zo natuurlijk. Hij is heel laidback down-to-earth. Hij had ons nog een leuk compliment gegeven die avond over ons optreden en je zag dat hij ’t echt meende. Dat was heel mooi!”

Wanneer Sunnery en Ryan hun bewondering voor Ferrer en Chandler uitspreken, blijkt ook meteen dat ze niet per definitie te vergelijken zijn met andere jonge DJ’s in Nederland. Ze stappen dan ook niet graag van hun sound af. “In alle gevallen blijven we ons eigen ding doen. We komen daar ook vaak mee weg, omdat we binnen de house toch net even iets anders draaien. Ok, je moet je soms aanpassen om iedereen tevreden te houden, maar we moeten ten allen tijde wel Sunnery & Ryan blijven. Waar dan ook.”

Ze hebben elkaar, maar uiteraard ook nog meer vrienden daarnaast. Het zal niet meevallen om het sociale leven te onderhouden als je elk weekend druk bent met optredens, maar gelukkig kunnen Sunnery en Ryan rekenen op een trouwe support. “Het afspreken met vrienden gaat automatisch. Je belt elkaar, laat weten dat je in de studio zit en voor je ’t weet eet je samen wat en kijk je naar een film. Het gaat vanzelf. Gelukkig hebben we vrienden die ons regelmatig komen opzoeken, want met onze planning zie je anders haast niemand meer, behalve elkaar en dan sla je op een gegeven moment elkaars hersens in! Onze vrienden zijn heel meegaand, gaan ook vaak mee naar optredens. We zorgen ook dat we gewoon ‘normaal’ en sociaal blijven.”

En zoals ‘normale’ mensen gaan Sunnery en Ryan ook nog steeds wel eens stappen als ze niet hoeven te draaien. Zo liepen ze onlangs rond op een technofeestje in de BG in Amsterdam, een plek waar je de twee houselovers toch niet zo gauw zou zoeken. Wat schuilt daarachter? “Dat is een donkere kant van ons, want we zijn helemaal weg van techno en minimal! Als we diep gaan draaien, iets wat in Nederland eigenlijk niet zo vaak kan op een housefeest, dan zitten we heel dicht tegen die kant aan. Zo hebben we in Bulgarije de avond van ons leven gehad! De ervaring op zich, mensen die met hun ogen dicht volledig in de muziek opgingen het ging hélemaal los! De Nederlandse hitjes kennen ze daar niet. Daar gaat het véél dieper. Onder het genot van een lekker drankje gingen we in de minimal tent nog helemaal uit onze stekker! Voor ons gevoel is een set eigenlijk nooit helemaal goed, maar dáár klopte alles!”

Bespeuren we hier nu de ambitie om óók voor technoconcepten te draaien, zoals bijvoorbeeld Benny Rodrigues doet? “Natuurlijk zou dat kunnen, maar je moet daarmee uitkijken. Je kan niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Wij hebben nu ons eigen ding, draaien ook wel techno en brengen binnenkort zelfs een eigengemaakte technoplaat uit. We vonden ’t zelf meer in het genre house passen, maar in de technowereld vinden mensen het geweldig. Dus wie weet gaat ’t voor ons ook nog wel rollen in de techno scene!”

Download PDF

Sunnery James & Ryan Marciano Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 085-4013459

Referenties

Ons jubileumfeest en het seminar waren SUPER. Complimenten!

John Settels, Settels Savenije

Boomerang en Romy Monteiro waren waanzinnig

Bart van de Beek, Eventbureau.nl