Sven Hammond Soul boeken

Je kunt een statement maken. Maar met het nieuwe album IV doet Sven Hammond meer dan dat. De groep rondom Hammondorgel virtuoos Sven Figee maakt een reuzenstap.

Na de al niet misselijke voorganger The Usual Suspects, pakt hij samen met zanger Ivan Peroti, drummer Joost Kroon, gitarist Tim Eijmaal en bassist Glenn Gaddum de handschoen op. ,,We zijn langzaam toegegroeid naar een echte band met een vaste zanger. Dat was eerlijk gezegd nooit het plan toen ik met Sven Hammond Soul begon. Toen wilde ik vooral op het Hammond-orgel gieren. Maar deze groep voelt zo vreselijk goed.” Die natuurlijke progressie heeft nu tot het indrukwekkende IV geleid. “Ik ben het type bandleider die dingen laat gebeuren. Ik creëer graag een omgeving waar iedereen het best tot zijn recht komt. Dat was al het geval bij het vorige album maar op IV is het volgens mij goed gelukt.” De muzikale kwaliteit is één van de steekhouders van Sven Hammond. “Je moet voor die jongens niet willen bedenken wat zij moeten spelen. Ik noem mezelf de voorzitter van de Stichting maar meer ook niet.” Op IV is de sound rauw en direct. Het Hammondorgel van Figee klinkt soms zelfs als een gitaar, “Het is een sound die wij zelf heel gaaf vinden en daar heb ik ook wel naartoe gestuurd. Ik wilde het wat pittiger hebben. Zeg maar festivalmuziek maken waarmee wij op het podium enorm kunnen knallen.” Figee is een gelukkig muzikant. Logisch ook want hij heeft vier geweldige troefkaarten in handen. Zanger Peroti geeft de songs met haast speels gemak een ongekende intensiteit, diepte en swagger. Daarbij heeft hij een droomritmesectie met de groove-koningen Kroon en Gaddum. Voeg daarbij de werkelijk sublieme riffs en melodielijnen van gitarist Eijmaal. Dit album komt uit bij het ambitieuze label Caroline. “Het is een geweldig club mensen die geloven in Sven Hammond. In het verleden heb ik alles zelf gedaan tot aan de promotie toe maar Caroline neemt dat nu volledig over. Het geeft mij de kans om mezelf volledig te focussen op de muziek.”

De songs op IV werden opgenomen in Figee’s Marmalade Studios in Delft. “De meeste nummers zijn ontstaan uit een jam en al tijdens dat proces hebben we radicale keuzes gemaakt. Ivan zit mee te luisteren in de ruimte waar we zijn stem opnemen. En als hij het te gek vindt, merk je dat meteen aan hem en begint hij spontaan teksten te zingen. Dat zijn prachtige momenten.” Een goed voorbeeld daarvan is de song Diamond Drink. ,,We hadden een sessie van 30 minuten opgenomen en je hoort precies het moment waar de song ontstaat. Ondertussen had Ivan de tekst en de melodie al bedacht. We deden een eerste take die we daarna niet meer konden overtreffen. Die staat dan ook op IV.” Het geluidpalet is gevarieerder dan op de vorige drie albums. “Bij sommige songs hebben we zelfs Ivan’s stem met distortion opgenomen. Op het moment dat je dat doet, kun je ook niet meer terug. Het is een onvoorwaardelijke keuze.” De teksten waar Peroti mee kwam zijn volgens Figee vaak autobiografisch. “Brother Drunk bijvoorbeeld dat hij met een geweldige falsetstem heeft ingezongen. Maar ik ga niet vertellen over wie het gaat.” Figee zelf glorieert in warm Hammond-spel. Soms met de agressie van een Jon Lord, dan weer met de soul en virtuositeit van een Joey DeFrancesco. Maar de winnaars op IV zijn de songs. Het is variatie troef. Epische tracks zoals Empire en Gloria, de snelle rocker Fly , het gitaarpareltje Kill Your Darlings of het door een zoemend Hammondorgel gedragen Pain. “We hebben de afgelopen zomerperiode veel samen gespeeld en uiteindelijk kwamen wij erachter dat dit precies is wat wij maken. Het klopt ook dat we veel meer een band zijn geworden. Al spelen Joost, Tim, Glenn en ik al negen jaar samen en maakt Ivan ook al vijf jaar deel uit van de groep.” Overigens sneuvelde de naam SHS (Sven Hammond Soul) en klinkt het nu kort en krachtig: Sven Hammond. “We zitten nu op deze geweldige rocktrip, vandaar dat we hebben besloten om de ‘s’ van soul te laten vallen.” (Jean-Paul Heck

Download PDF

Sven Hammond Soul Boeken

Heeft u vragen over beschikbaarheid, prijzen of het boeken van artiesten? Neem dan gerust contact met ons op! We sturen altijd binnen 24 uur een passende reactie of vrijblijvende offerte.

Info & boeken 085-4013459